Teknikken bag isskulpturerne

Is er et fantastisk materiale, som bare består af vand, der ikke er krystalliseret. Det vil sige, at isen er transparent; det er som at kigge igennem et stykke glas.

Isen fremstilles i nogle store kar, hvor vandet fryses i lag. Det foregår ved, at vandet kan cirkulere i karet under fryseperioden. Det tager ca. 48 timer at fremstille en isblok, der måler 100x50x25 centimeter.

Ved bearbejdning af isskulpturer kan der opstå mange vanskeligheder, da isen let kan gå i stykker under arbejdet. Dette sker oftest, når man limer de enkelte elementer sammen. Hertil bruger man vand eller strygejern for at fugte de flader, der skal sættes sammen. Det vanskeliggøres dog, hvis temperaturen er meget lav (-10o), da der er risiko for, at isen sprænger. Om dagen, når solen er fremme, er det vigtigt at man dækker skulpturen af med folie, da solens uv-stråler påvirker isen, så den bliver mælkehvid.

Redskaberne består af motorsav og el-sav til den grove del af bearbejdningen. Derefter er det typisk stemmejern til det figurative eller en jernhøvl til de lige sider, inden man limer elementerne sammen. Det er vigtigt, at fladerne slutter tæt under limningen, da dette forstærker skulpturen.

Når man er færdig med at forme og lime isskulpturen, afrunder man med vand eller ild for at få skulpturen transparent (gennemsigtig). Man skal være varsom med brug af ilden, da det let kan medføre skader på de mindste detaljer på skulpturen.





For at fremhæve skygger og linier i skulpturen, kan man bruge ild eller lys som baggrund. Lyset har en god effekt, når det bliver aften.